Skip to main content

De geschiedenis van de Bananenbar

In de jaren '70 opende Maarten Lamers een café aan de Oudezijds Achterburgwal. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat de drankjes geserveerd werden door naakte vrouwen! Tegen een kleine vergoeding werden de cafébezoekers getracteerd op erotische trucjes. Misschien vraag je je af waar de naam 'Bananenbar' vandaan komt. Dat laten wij graag over aan je eigen fantasie.

Bar zonder drankvergunning

Al gauw was het café van Maarten Lamers een drukbezochte zaak op de Oudezijds Achterburgwal. Het enige dat helaas ontbrak was een drankvergunning; reden voor de politie om regelmatig invallen te doen en de drankvoorraad in beslag te nemen. Ondanks meerdere pogingen lukte het niet om een drankvergunning te krijgen voor zijn goedlopende zaak. Zonder het zelf te weten, kwam de hoofdinspecteur van de politie met het gouden idee. Hij suggereerde dat Maarten de drank beter gratis kon geven, omdat voor alcohol in de privésfeer geen vergunning nodig is.

Satanskerk

De creatieve ondernemer ging naar het politiebureau en verkondigde dat hij een religieuze gemeenschap had opgericht, de Satanskerk genaamd. Vanaf dat moment wilde hij aangesproken worden als ‘Monseigneur Lamers’. De dames achter de bar waren ‘zusters in de orde van Walburga’ en de uitsmijters waren 'collectanten'. Het banaan-happen was een religieus ritueel, zoals het ontvangen van de hostie in de Katholieke Kerk. Kerkgangers betaalden een vrijwillige bijdrage voor het huren van een glas gedurende 1 uur. Alcoholische dranken werden gratis verstrekt.

Het einde van het genootschap

De Satanskerk had een aanzienlijke omzet en kreeg veel publiciteit. Het concept had een ander groot voordeel: kerken hoeven geen belasting te betalen. Toen Maarten Lamers voor de pers verklaarde 40.000 volgelingen te hebben, kregen twee belastinginspecteurs het bevel om te infilteren. Ze ontdekten dat er miljoenen guldens werden verdiend; die was geen kerk maar een commercieel bedrijf! Maarten Lamers werd aangeklaagd wegens belastingfraude en moest in 1988 de deuren sluiten. Hij vluchtte naar een kasteel in Frankrijk dat hij eerder had gekocht en werd pas in 1997 gepakt. Hij kreeg een gevangenisstraf van een maand en een schikking van enkele miljoenen euro's.

Tegenwoordig

Zo'n 20 jaar geleden werd Wallen-ondernemer Jan Otten eigenaar van de Bananenbar. Hij heeft destijds ook de naam Bananenbar verzonnen. Hij is tevens eigenaar van erotisch theater Casa Rosso, waar hij ooit begon als portier. Behalve de Bananenbar en Casa Rosso, bezit hij ook de Hospitalbar, de Sex Palace Peepshow en het Erotisch Museum.